În urmă cu peste 100 de ani un ziar publica predicţii despre Pământ ce s-au adeverit în prezent

20 08. 2018, 09:15

Pe 14 august 1912 ziarul „Rodney and Otamatea Times, Waitemata and Kaipara Gazette” publica în secţiunea de ştiinţă un avertisment privind viitorul Pământului, scrie Science Alert. 

În paragraf era notat că atmosfera Pământului se va schimba din cauza economilor lumii care se vor axa pe producerea de combustibili fosili. „Consumul de cărbune va afecta clima”, era afirmat în titlul articolului. „Furnalele din lume ard în prezent 2.000.000.000 tone de cărbuni, anual acest lucru adaugă 7.000.000.000 tone de dioxid de carbon în atmosferă, anual. Din această cauză se va forma o > deasuprea Pământului ce va duce la creşterea temperaturilor. Efectele ar putea fi majore în următoarele secole”, era scris în ziar. 

Aceasta este o descrie succintă a modului în care oamenii contribuie la încălzirea atmosferei Pământului. Însă aceasta nu este prima declaraţie de acest tip, cu o lună mai devreme, pe 17 iulie 1912 a fost publicat un articol asemănător în publicaţia australiană „Braidwood Dispatch”. Anterior în marte 1912 publicaţia „Popular Mechanics” aborda acelaşi subiect. 

În prezent lucrurile nu arată altfel. În 2016, omenirea a consumat 5,3 miliarde tone metrice de cărbune. Atmosfera Pământului deţine o cantitate uriaşă de dioxid de carbon, concentraţia fiind de 411 părţi per milion, cel mai mare nivel din ultimii 800.000 de ani. 

Vă reocmandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Imagini incredibile cu un elefant ce inhalează fum
 
Descoperă Acum: Oamenii care îşi amintesc tot. Chinezii vor trăi după credite sociale. Prima mumie analizată cu acceleratorul de particule
 
Premieră mondială: China a lansat o navă de marfă complet electrică, care, ironic, transportă cărbune
 
Monalisa dezbrăcată. Specialiştii au descoperit o schiţă a figurii celebre care încă provoacă multe controverse