De unde provine vorbirea umană? Studiile pe maimuţe oferă un indiciu
În cadrul unei noi lucrări, o echipă de specialişti din Universitatea Rockefeller susţin că anumite circuite neuronale ar fi dus la apariţia vorbirii umane. Conform Tech Times, printre aceste circuite sunt incluse regiuni asociate recunoaşterii faciale, generării expresiilor faciale şi procesării emoţiilor.
Principalul autor, Winrich Freiwald, a descoperit anterior regiunile din creierul maimuţelor responsabile pentru recunoaşterea chipurilor. Acestea sunt extrem de similare cu cele ale creierului uman. Însă până acum nu a fost analizat dacă aceste circuite se activează şi în timpul comunicării sociale.
Specialiştii au realizat în premieră tomografii prin rezonanţă magnetică pe creierele maimuţelor rhesus în timp ce realizau expresii faciale în cadrul comunicărilor sociale active. Subiecţilor le-au fost prezentate videoclipuri cu alte maimuţe. În unele dintre imagini, maimuţele se uitau în altă direcţie, fapt ce simula situaţiile în care subiecţii erau doar observatori ai comunicării sociale fără să participe la el.
În alte imagini, maimuţele păreau că se uită direct la subiect, similar cu situaţiile de comunicare activă. Cercetătorii au descoperit că în momentul în care maimuţele din videoclip făceau anumite gesturi cu buzele şi subiecţii realizau acelaşi lucru. Însă acest lucru a fost observat atunci când exista un contact direct între subiect şi maimuţa din videoclip.
Tomografiile au arătat că socio-comunicarea activă activează o regiune din creierul maimuţelor asociată cu recunoaşterea facială. Regiunile cerebrale stimulate sunt implicate în crearea expresiilor faciale în timp ce maimuţa răspundea gesturilor din videoclip.
De asemenea, comunicarea socială directă a activat un alt circuit implicat în apariţia emoţiilor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: