Braţul origami, noul dispozitiv care poate permite cercetătorilor să studieze creaturile marine delicate
Deşi aceste vietăţi sunt obişnuite cu presiunea ridicată din adâncuri, cercetătorilor le este greu să le analizeze fără să le rănească.
Munca specialiştilor ar putea fi uşurată cu ajutorul unui dispozitiv „origami” pe care inginerii japonezi l-au realizat cu ajutorul unei imprimante 3D. Cele 12 feţe ale robotului îi ajută pe specialişti să prindă creaturile marine. Dispozitivul denumit RAD poate fi ataşat braţului unui rover şi poate fi declanşat de la distanţă, conform The Verge.
Credit foto: Universitatea Harvard
Până în prezent, dispozitivul a fost testat cu succes, fiind prinse meduze şi calmari la o adâncime de 700 de metri. Însă design-ul său este relativ robust pentru a funcţiona la adâncimi mai mari de 11 kilometri. David Gruber, biolog marin care a ajutat la proiectarea dispozitivului, a declarat că noua tehnologie este următorul pas în explorarea oceanelor. Încercările din 1920 de explorare a vieţii marine se bazau pe plase, în care de obicei nu puteau fi prinse meduze sau creaturi gelatinoase.
Conform inginerului Zhi Ern Teoh, principala provocare a fost reprezentată de acţionarea braţului doar prin intermediul unui motor. Astfel, dispozitivul poate fi pliat şi desfăşurat printr-o singură comandă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: