Corvidele nu sunt sigurele cu această predilecţie. Conform Live Science, cercetătorii au observat exemple izolate în cazul diferitelor specii de animale, de la raţe la delfini, ce încearcă se se împerecheze cu membrii decedaţi ai aceleaşi specii.
O echipă de cercetători ce studiază ciorile americane Corvus brachyrhynchos a descoperit răspunsul la această practică bizară. Scopul lor a fost să determine cât de frecvent are loc şi ce stă la baza lui. Kaeli Swift, din cadrul Universităţii din Washington, a analizat în 2015 „funerariile” unei ciori, când a observat un comportament sexual neobişnuit. În acel moment, ea împreună cu echipa sa au identificat că sunetul scos de către corvide atunci când observă o altă pasăre moartă reprezintă un semnal de alarmă. În cadrul studiului, specialiştii au notat că, astfel, ciorile identifică şi încearcă să evite un anumit pericol. Însă dacă o corvidă moartă reprezintă un pericol, de ce unele ciori ar alege să se împerecheze cu cadavrul?
În cadrul noului studiu au fost realizate o serie de experimente în care au fost testate 308 perechi de ciori sălbatice. Specialiştii au expus păsările unor cadavre din aceeaşi specie şi altor animale precum porumbei sau veveriţe. Ei au descoperit că cel mai frecvent comportament era cel de emitere a sunetelor puternice. Ciorile s-au apropiat de cadavru în proporţie de 25%, însă doar 4% dintre ele au iniţiat un comportament sexual. Acest fapt sugerează că practica nu este atât de comună.
În general, păsările care au iniţiat comportamentul sexual au demonstrat un comportament agresiv. Cercetătorii sugerează că de vină este nivelul ridicat de stres din perioada de împerechere, astfel răspund stresului atât cu agresivitate, cât şi cu dorinţă sexuală.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: