A fost scris un nou capitol din istoria Pământului şi noi facem parte din el. Ce este ”Era Meghalayan”
Perioada a fost denumită „Era Meghalayan” şi este marcată de secete intense şi un număr imens al populaţiei. Schema International Chronostratigraphic Chart, faimoasă pentru prezentarea perioadelor din istoria Pământului, a fost actualizată, scrie BBC. International Commission on Stratigraphy (ICS) a anunţat recent aprobarea noii clasificări.
Uniii specialişti consideră că au avut loc discuţii insuficiente având în vedere că problema noii ere a fost descoperită abia în urmă cu şapte ani. Geologii au divizat cele 4,6 miliarde de ani ale existenţei Pământului în perioade. Fiecare perioadă corespunde unor evenimente semnificative, cum ar fi divizarea continentelor sau apariţia unor specii diferite de animale.
În prezent, trăim în era Holocen ce reflectă toate evenimentele ce au avut loc în ultimii 11.700 ani. Însă chiar şi perioada Holocenului poate fi divizată, susţin membrii International Commission on Stratigraphy (ICS). Instituţia ce a decis perioadele geologice a propus trei momente diferite pentru această eră: inferioară, mijlocie şi superioară.
Click pentru a mări.
În toate cele trei diviziuni au avut loc fenomene climatice majore. Meghalayan, cea mai nouă etapă, a început în urmă cu 4.200 de ani şi durează şi în prezent. Totul a început cu o secetă extremă ale cărei efecte au durat două secole şi au distrus civilizaţii din Egipt, Grecia, Siria Palestina, Mesopotamia, valea Indusului şi valea fluviului Yangtze.
Aceasta ar fi fost declanşată de modificarea circulaţiei atmosferice şi oceanice. Perioada mijlocie a Holocenului poate fi denumită ca „Northgrippian” şi a început în urmă cu 8.300 de ani. Diviziunea a fost stabilită de răcirea abruptă a planetei din cauza volumul crescut de apă provenit din topirea greţarilor. Cea mai veche perioadă a Holocenului, începută după încheierea Era Glaciare este cunoscută ca „Greenlandian”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: