Mai mulţi specialişti au concluzionat din aceste imagini că era vorba despre un mascul de balenă albastră juvenilă, specie ce nu a mai fost ucisă intenţionată din 1978. Conform BBC compania de baleniere susţine că este vorba despre o specie hibrid între o balenă albastră şi una cu înotătoare.
Vor fi necesare teste ADN pentru confirmarea identităţii reale a balenei.
Balenele albastre ce cântăresc aproape 200 de tone au fost vânate până când au devenit specie pe cale de dispariţie. Din 1960, specia a devenit protejată conform International Whaling Commission, printre ţările care se supun acestor reguli este şi Islanda. Spre deosebire de cele albastre în cazul balenelor cu înotătoare regulile sunt mai permisive, iar Islanda consideră că acestea nu sunt pe cale de dispariţie, aşadar permite vânarea ei.
Speciile hibrid sunt extrem de controversate, spun specialiştii. Faptul că este un hibrid le permite vânătorilor să spună că au făcut o greşeală.
Din imagini, specialiştii susţin că pare o balenă albastră. ,,Însă nu putem fi siguri 100%”, a declarat Arne Feuerhahn. ,,Am discutat cu mai mulţi experţi, iar majoritatea cred că este o balenă albastră juvenilă, însă au existat şi unele dubii”, a adăugat ea.
Compania implicată în vânarea balenei susţine că este vorba despre un hibrid ,,Sunt extrem de încrezător că este un hibrid. Să încurci o balenă albastră cu una cu înotătoare este imposibil. Sunt multe balene albastre aproape de ţărmul din Islanda pe care le lăsăm în pace”, a declarat Kristjan Loftsson.
O mare parte din carnea de balenă obţinută în Islanda este trimisă către Japonia şi alte ţări care resping consensul internaţional. Însă dacă carnea provine de la o balenă albastră este ilegal să o exporţi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: