Într-un articol publicat în The Journal of Human Evolution, o echipă condusă de Tracy Kivell de la School of Anthropology and Conservation a plecat de la ideea că deşi realizarea de unelte din piatră a fost considerată o influenţă de bază în evoluţia mâinii la oameni, accesarea măduvei osoase nu a fost văzută în acest mod, scrie Phys.
Este acceptată ideea conform căreia dexteritatea mâinii umane a evoluat, cel puţin parţial, ca răspuns la utilizarea uneltelor de piatră în istoria noastră evolutivă.
Dovezile arheologice sugerează că primii oameni au participat în activităţi asociate folosirii uneltelor, precum spargerea nucilor, tăierea cărnii, zdrobirea oaselor pentru a ajunge la măduvă dar şi realizarea altor unelte din piatră. Totuşi, este improbabil ca toate aceste comportamente să fi influenţat în mod egal anatomia mâinii la om.
Pentru a înţelege impactul acestor diferite acţiuni asupra evoluţiei mâinii, cercetătorii au măsurat forţa mâinii a 39 de indivizi în timpul diferitelor activităţi ce implică utilizarea uneltelor din piatră, enunţate mai sus, pentru a vedea ce degete sunt cele mai importante în manipularea uneltei.
Astfel, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că realizarea uneltelor şi accesarea măduvei din oase necesită cel mai mult mâna, deci reprezintă influenţe cheie în anatomie din cauza stresului ridicat pus pe degete. Aşadar, cercetătorii au conchis că mâncarea măduvei, având în vedere şi beneficiul nutritiv al acesteia, a jucat un rol cheie în modelarea şi evoluţia mâinii şi a dexterităţii umane.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
5 aspecte care atestă faptul că evoluţia umană continuă
Evoluţia umană a fost mult mai complicată decât se credea. Strămoşul până acum necunoscut al omului
Evoluţia corpului uman poate fi umărită pe propriul trup – VIDEO