Home » Natură » Cercetătorii au descoperit un motor esenţial al evoluţiei şi poate rescrie modul în care vedem Arborele Vieţii

Cercetătorii au descoperit un motor esenţial al evoluţiei şi poate rescrie modul în care vedem Arborele Vieţii

Cercetătorii au descoperit un motor esenţial al evoluţiei şi poate rescrie modul în care vedem Arborele Vieţii
Publicat: 13.07.2018
Savanţii de la Universitatea Adelaide au arătat că transferul genelor la scară mare între specii a schimbat radical genomurile mamiferelor actuale şi a fost un motor important al evoluţiei.

În cel mai amplu studiu cu privire la aşa-zisele „gene săritoare”, cercetătorii au analizat două astfel de gene care apar la 759 de specii de plante, animale şi fungi, relatează Phys.

Publicat recent în Genome Biology, în colaborare cu South Australian Museum, savanţii au găsit că transferul genetic orizontal este un proces mult mai răspândit decât se credea anterior.

Aceste gene săritoare sunt de fapt mici părţi din ADN care se pot copia printr-un genom şi sunt cunoscute ca elemente care se pot transmite. S-a găsit că transferurile între specii, chiar şi între plante şi animale, au avut loc frecvent în timpul evoluţiei.

„Procesul este numit transfer orizontal, care este diferit faţă de transferul părinte-urmaş şi a avut un impact enorm asupra evoluţiei mamiferelor”, a precizat David Adelson, director al Bioinformatics Hub din cadrul Universităţii Adelaide.

Spre exemplu, Adelson a afirmat că 25% din genomul vitelor şi al oilor este derivat din genele săritoare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

5 aspecte care atestă faptul că evoluţia umană continuă

Evoluţia corpului uman poate fi umărită pe propriul trup – VIDEO

Noi informaţii importante despre istoria evoluţiei omului. Când am început să mergem pe două picioare şi când ”ne-am dat jos din copaci”?

Secretul inteligenţei papagalilor a fost în sfârşit scos la iveală

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase