Specia se găseşte în Madagascar, unde mai există doar cinci arbori maturi. BBC notează că cercetătorii susţin necesitatea conservării speciei deoarece ar putea deţine secretul viitoarelor culturi de banane comestibile. Majoritatea bananelor consumate în lume provin dintr-un tip cunoscut cu denumirea de Cavendish, ce este vulnerabil unei peste dăunătoare.
Scopul specialiştilor este de creare a noilor varităţi de banane care sunt atât bune la gust, cât şi suficient de rezistente la atacurile bolilor din Panama. Bananele din Madagascar au evoluat pe o insulă izolată şi ar putea conţine proprietăţi speciale. „Nu conţine urme ale bolii din Panama, ceea ce înseamnă că ar putea deţine un sistem de protecţie împotriva bolii”, a afirmat Richard Allen, specialist în conservarea speciilor din cadrul Royal Botanic Gardens.
„Însă nu putem ştii până când nu analizăm fructul, dar nu putem demara cercetările până când nu salvăm specia”, a adăugat el. Specialiştii speră ca prin includerea lui pe lista de conservare a speciilor să poată fi salavat. Dacă banana sălbatică va fi protejată, sunt şanse uriaşe să poată fi colectate seminţele şi să poată fi analizată compoziţia genetică a plantei.
Bananenele sunt clone, ceea ce înseamnă că toate sunt la fel. Aşadar dacă boala este prezentă în cazul uneia dintre plante aceasta se va împrăştia rapid la întreaga populaţie.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: