Primii câini din Americi au ajuns din Siberia, dar soarta lor a fost nefericită la venirea europenilor

08 07. 2018, 13:00

Cele mai vechi rămăşiţe ale câinilor datează de acum 9.000 de ani, la multe mii de ani după începerea migraţiei din Siberia. Câinii analizaţi în noul studiu provin cel mai probabil din această regiune a Asiei, relatează Science Daily.

Aceştia au existat timp de mii de ani pe continent, dar au dispărut aproape complet la venirea europenilor.

„Se arată că s-a întâmplat ceva catstrofal, cel mai probabil asociat cu colonizarea europeană”, a precizat Laurent Frantz, autorul principal al studiului de la Queen Mary University. „Nu avem încă dovezile pentru a explica dispariţia subită a acestora”.

„Prin analizarea datelor genetice, am putut confirma că animalele au venit în Americi alături de oameni şi că aproape toată acea diversitate s-a pierdut – cel mai probabil ca rezultat al colonizării europene”, a precizat Kelsey Witt, de la Universitatea Illinois şi unul dintre autorii studiului.

De asemenea, echipa a descoperit că semnătura genomică a unui cancer transmisibil care afectează câinii pare să fie unul dintre ultimele vestigii ale moştenirii genetice a câinilor care populau Americile înaintea contactului cu europenii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum au evoluat rasele de câini de-a lungul ultimilor 100 de ani – GALERIE FOTO

Care sunt originile câinilor?

De ce câinii îşi aşteaptă uneori stăpânii şi ani de zile? Un studiu interesant explică fenomenul Hachiko

Când vine vorba de creierul câinilor versus creierul pisicilor, există un câştigător clar