Noi informaţii importante despre istoria evoluţiei omului. Când am început să mergem pe două picioare şi când ”ne-am dat jos din copaci”?

06 07. 2018, 09:17

„Pentru prima dată, avem informaţii detaliate despre mersul unui hominid cu vârsta de doi ani jumătate de acum mai mult de 3 milioane de ani”, a precizat conducătorul principal al studiului Jeremy DeSilva, de la Dartmouth College. „Este cea mai completă labă de picior la unui juvenil preistoric descoperită vreodată”.

Acesta, de dimensiunea unui deget uman, face parte dintr-un schelet aproape complet a unei femele de Australopithecus afarensis descoperit în 2002 în regiunea Dikika din Etiopia de profesorul Zeray Alemseged de la Universitatea Chicago şi autor al acestui nou studiu, potrivit Science Daily.

„Plasat într-o perioadă critică şi la începutul emergenţei a ceea ce cunoaştem ca om, Australopithecus afarensis stătea mai vertical ca Ardipithecus (un biped ocazional), dar nu un mergător vertical precum Homo erectus. Piciorul adaugă la bogăţia cunoaşterii în natura mozaică a evoluţiei scheletului la hominizi”, a adăugat Alemseged.

Totuşi, există o deosebire faţă de mersul normal. „Mersul pe două picioare este un atribut al condiţiei umane. Dar, mersul prost într-un mediu plin de prădători este o reţetă pentru extincţie”, a explicat DeSilva.

Bazându-se pe aceeaşi structură scheletică a labei piciorului, în mod specific, baza degetului mare, copiii petreceau mai mult timp în copaci decât adulţii. „Dacă trăiai în Africa acum trei milioane de ani fără foc, fără casă şi fără mijloace de apărare, cel mai bine te urcai într-un copac atunci când apunea soarele”, a adăugat DeSilva. „Descoperirile sunt critice pentru înţelegerea adaptării acestor specii”, a conchis el.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Urme umane, vechi de 5,7 milioane de ani, descoperite recent în insula Creta, pot rescrie teoriile cu privire la evoluţia omului

Descoperirea care poate rescrie istoria speciei noastre: savanţii au găsit dovezi concludente cu privire la existenţa unei specii ”fantomă” de hominid

Fosilele unei noi specii de hominid, descoperite în Etiopia

O descoperire de ”unul la un milion” a fost realizată în Filipine