În cadrul unui nou studiu a fost descoperit că toate râurile, fluviile şi pârâurile din lume acoperă cu 44% ori mai mult din suprafaţa Pământului, decât se credea anterior. Conform Tech Times, râurile ce se află în zone populate tind să fie mult mai înguste. Specialiştii susţin că oamenii ar fi utilizat apa din interiorul lor pentru hrană şi alte scopuri.
Studiul prezent a fost alcătuit din două părţi. În primă fază, specialiştii au analizat sute de imagini înregistrate de sateliţii NASA. De aici un software a calculat numărul total de râuri, fluvii şi pârâuri de pe Pământ. În cadrul următoarei părţi, o echipă de studenţi a verificat acurateţea datelor prezentate de software.
Studiul ar putea reprezenta un catalizator important al schimbărilor climatice. Existenţa unui număr mai mare de ape curgătoare duce la eliberarea unei cantităţi mai mari de dioxid de carbon în atmosferă, notează studiul. Substanţe precum fertilizatorii ajung în râuri şi de aici pot provoca nenumărate probleme de mediu. „Până în 2006 se credea că apele curgătoare sunt ca nişte ţevi care transportă carbon către oceane”, a declarat biochimistul John Downing. „Însă se pare că apele curgătoare eliberează gaze în atmosferă”, adaugă el.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: