În mod constant, râurile de pe insula britanică sunt poluate cu diferite droguri, fenomen care aduce cu sine nenumărate probleme pentru unele specii de peşti, scrie The Independent.
Studiile anterioare au arătat că în apele de suprafaţă europene există reziduuri de substanţe ilegale precum cocaina, amfetaminele şi ecstasy, inclusiv în râul Tamisa care trece prin Londra.
Drogurile ajung de obicei în apele de suprafaţă în zonele foarte populate după ce trec prin centrale de tratare a apei, dar savanţii cunosc prea puţine cu privire la impactul ecologic.
În noul studiu, biologii de la University of Naples Federico II au pus ţiparii europeni în apă ce conţinea o mică doză de cocaină similară cu cantitatea găsită în râuri timp de 50 de zile.
Au găsit că peştii erau hiperactivi comparabil cu cei care nu au fost ţinuţi în apă contaminată cu cocaină. Drogul s-a acumulat în creier, muşchi, branhii, piele şi alte ţesuturi. Muşchii scheletici au fost de asemenea afectaţi şi nu s-au vindecat nici după 10 zile după ce au fost mutaţi din apa cu cocaină.
„Acest studiu arată că şi concentraţii reduse de cocaină cauzează probleme severe morfologiei şi fiziologiei muşchilor scheletici ai ţiparului argintiu, confirmând impactul nociv al cocainei asupra mediului care poate afecta supravieţuirea speciei”, au precizat autorii studiului publicat recent în Science of the Total Environment.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Unul din zece oameni au urme de cocaină sau heroină pe amprente