Monitorizările din satelit pe mai multe decenii au scos la iveală reducerea alarmantă a calotei glaciare din Antarctica

21 06. 2018, 00:05

Echipa internaţională de cercetători a publicat un articol în Nature, unde explică modul în care subţierea gheţii a dus la o creştere a contribuţiei continentului la ridicarea nivelului mării. Cercetătorii au mai descoperit şi că, deşi totalul regiunii de gheaţă care înconjoară Antarctica a suferit puţine schimbări de la începutul observaţiilor prin satelit, observaţiile de la mijlocul secolului al XX-lea realizate din nave sugerează un declin pe termen lung, scrie Science Daily.

Mai mult de 150 de studii au încercat să determine cât de multă gheaţă pierde continentul. Cele mai mari schimbări au avut loc în locuri unde calota glaciară s-a subţiat sau s-a prăbuşit.

„Deşi ruperea calotei nu contribuie direct la creşterea nivelului mării, pentru că aceasta pluteşte deja, ştim că aceste rupturi au implicaţii pentru gheaţa de pe uscat”, a precizat Helen Fricker, de la Scripps Institution of Oceanography, şi coautoare a studiului. „Fără calota glaciară care să acţionze ca o barieră naturală, gheţarii se pot deplasa mai rapid în aval, ajungând în mare”.

Spre exemplu, în Marea Amundsen, subţierea gheţii cu până la şase metri pe an a accelerat viteza gheţarilor cu 1,5 kilometri pe an. Aceştia au potenţialul de a ridica nivelul mării cu mai mult de un metru, iar acum sunt consideraţi instabili.

Mai mult decât atât, observaţiile din satelit au oferit o imagine extrem de detaliată a calotei glaciare antarctice, permiţând savanţilor să cunoască întinderea, vârsta, mişcarea şi grosimea gheţii. Efectele combinate ale variabilităţii climatice, a atmosferei şi a circulaţiei curenţilor oceanici şi chiar şi a topirii calotei au dus la schimbări regionale precum reducerea cantităţii de gheaţă marină în Mările Amundsen şi Bellingshausen.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Antarctica este zguduită de cutremure pe care specialiştii nu au reuşit să le detecteze anterior

Plastic şi substanţe chimice au fost detectate în cele mai izolate regiuni din Antarctica

Sub aisbergul masiv din Antarctica s-a descoperit o zonă fascinantă care a stat ascunsă timp de 120.000 de ani

O colonie neştiută de 1,5 milioane de pinguini Adelie a fost descoperită în Antarctica | VIDEO