După o călătorie de 18 ani către Ecuator, cel mai mare gheţar din lume ar putea să dispară

14 06. 2018, 09:00

This browser does not support the video element.

Ultimele imagini furnizate de Staţia Spaţială Internaţională dezvăluie că blocul de gheaţă de 11.000 de kilometri pătraţi se îndreaptă către nordul Georgiei de Sud. Mail Online notează că, în prezent, aisbergul se îndreaptă către apele calde din Oceanul Atlantic. NASA consideră că acest lucru poate duce la dispariţia lui. 

În martie 2000, aisbergul ce este mai mare decât insula Jamaica s-a desprins din calota glaciară. Aisbergul masiv a fost denumit de specialişti B-15. Din acel moment, cel mai mare gheţar din lume a petrecut o bună perioadă de timp plutind în zona Antarcticii. Însă în ultimele 12 luni a fost prins de curenţii nordici ce i-au schimbat direcţia, a explicat NASA. Din acel moment, aisbergul gigant s-a rupt în mai multe bucăţi. 

Credit: NASA

Dacă bucăţile vor deveni şi mai mici, US National Ice Centre nu le va mai putea urmări în imaginile din satelit. Cea mai mare bucată denumită B-15Z măsoară în jur de 50 de mile maritime pătrate. În prezent, blocul de gheaţă are o fractură pe mijloc, iar mici bucăţi de gheaţă au început deja să se desprindă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Uriaşele pietre din cadrul monumentului Stonehenge ar fi fost transportate de gheţari
 
O nouă descoperire scoate la iveală un aspect alarmant: 10% din gheţarii de pe coastă sunt în retragere
 
O echipă de cercetători va explora o lume care a stat ascunsă chiar pe planeta noastră, sub stratul gros de gheaţă al Antarcticii
 
Un alt efect devastator al schimbărilor climatice: Podeaua marină a început să se scufunde din cauza topirii gheţarilor