Dacă credeai că prin tăierea capului unui şarpe veninos nu mai rişti să fii muşcat, te înşeli. Un bărbat din Texas a primit o doză aproape fatală de venin după ce a fost muşcat de capul unui şarpe cu clopoţei, chiar dacă acesta nu mai era ataşat de corpul reptilei.
Bărbatul lucra în grădină când a observat un şarpe veninos căruia i-a tăiat capul cu lopata. Conform Business Insider, texanul a fost dus de urgenţă la spital deoarece a fost nevoie de o injecţie cu antivenin pentru a combate toxinele.
Jennifer Sutcliffe a declarat că soţul este în prezent slăbit, dar stabil, funcţiile rinichilor fiind limitate. Specialistul Leslie Boyer din cadrul Universităţii din Arizona a declarat că tăierea capului unui şarpe nu înseamnă că acesta este inofensiv. „Este una dintre greşelile clasice. Oamenii nu realizează că animalele au o altă constituţie. Capul tăiat al şarpelui cu clopoţei a continuat să funcţioneze, inclusiv grandele sale cu venin”.
Se cunoaşte faptul că şerpii, în general, îşi păstrează reflexele câtva timp după moarte, explică Steven Beaupré, profesor de biologie în cadrul University of Arkansas. De altfel, multe specii de animale ectoterme – sau „cu sânge rece”, cum sunt numite popular -, printre care mulţi amfibieni şi reptile, au această însuşire. În cazul unor şerpi veninoşi, cum sunt cobrele şi şerpii cu clopoţei, muşcătura este unul dintre reflexele ce pot fi activate în creier timp de ore întregi după
moartea animalului, spune prof. Beaupré.
Spre deosebire de alţi prădători, care apucă prada cu dinţii şi o ţin astfel, şerpii veninoşi admnistrează o singură muşcătură extrem de rapidă, apoi se retrag. Menţinerea reflexelor în capul desprins de corp şi care pot face ca un asemenea cap tăiat de şarpe să muşte şi după câteva ore de la decapitare ar putea avea legătură cu acest mod fulgerător de atac, tipic şerpilor veninoşi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: