Plastic şi substanţe chimice au fost detectate în cele mai izolate regiuni din Antarctica
Testele realizate de Greenpeace în cadrul unei expediţii în regiunea polară sugerează că majoritatea probelor de gheaţă conţin particule de „microplastic” sau substanţe chimice. .
Conform Independent, impactul microplasticului asupra vietăţilor marine nu a fost încă definit, însă tot mai multe dovezi sugerează că acestea ar trebui să stârnească îngrijorarea. Bucăţile extrem de mici de plastic pot fi confundate de creaturile marine cu hrana, precum planctonul. După ce este consumat, plasticul îşi continuă procesul din lanţul trofic, devenind periculos pentru unele păsări sau balene. „Am crede că Antarctica este o regiune izolată, însă schimbările climatice şi poluarea au ajuns şi aici”, a declarat Frida Bengtsson din cadrul Greenpeace.
Dintre cele opt probe de apă de mare îngheţată, şapte au conţinut urme de plastic şi microfibre. De asemenea, în testele realizate cu traule au fost descoperite fragmente de microplastic în două din cele nouă probe.
În cazul probelor de zăpadă au fost detectate concentraţii de substanţe toxice precum PFA şi PFC. Aceste substanţe chimice sunt utilizate în procesele industriale. De asemenea, chimicalele au fost detectate şi în zăpada proaspăt căzută, cât şi în opt zone muntoase izolate din întreaga lume.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: