Modul surprinzător prin care insecta-băţ, una dintre cele mai mari din lume, are urmaşi post-mortem

01 06. 2018, 19:00

O echipă din cadrul Universităţii Kobe a observat momentul în care o insectă-băţ este înghiţită de o pasăre. Conform Science Alert, ei au descoperit că sacul ce conţine ouăle insectei poate traversa tractul digestiv al păsării. 

Aflate în interiorul excrementelor păsării, într-un loc cald, ouăle pot chiar să eclozeze. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul plantelor. Aşadar se pare că insectele-băţ nu doar că seamănă cu plantele, ci au şi o modalitate de reproducere similară. Asemănăor cu plantele, insectele-băţ nu au capacitatea să călătorească pe distanţe lungi, aşadar trebuie să se bazeze pe altceva pentru a-şi distribui „seminţele”.

Femelele acestui tip de insecte pot produce ouă fără a avea nevoie de fertilizare. Atunci când cercetătorii au hrănit o pasăre cu ouă ale insectei-băţ, au descoperit că aproape 20% dintre ele au fost eliminate fără a fi degradate. De asemenea, unul dintre ouă a eclozat fără probleme în interiorul excrementelor. 

Deşi aceasta nu este modalitatea principală prin care insecta-băţ îşi împrăştie genele, le-a permis să transforme moartea într-o oportunitate uimitoare. Cercetătorii sugerează că prin intermediul păsărilor, insectele au reuşit să se răspândească pe o regiune mult mai mare. În prezent, insecta-băţ se găseşte pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Este una din cele mai mari insecte din lume. Are o lungime de 54 cm (FOTO)
 
Un nou studiu arată adevăratul pericol al înţepăturilor de ţânţar. La ce ne expun aceste insecte
 
Un nou studiu arată că păsările sunt afectate grav de folosirea pesticidelor
 
Savanţii au descoperit motivul pentru care ciupercile halucinogene au devenit atât de ”magice”