Rozătoarele au apărut în regiunea Georgiei de Sud în perioada secolelor XVIII-XIX. Specialiştii au încercat în ultimii 200 de ani să eradicheze dăunătorii cu ajutorul capcanelor şi a substanţelor toxice. Conform Atlas Obscura, reprezentanţii insulei au demarat un program de eradicare în 2011 în valoare de 13,5 milioane de dolari. Pentru specialişti, cel mai dificil este să ucidă rozătoarele fără a deranja coloniile de pinguini ce îşi depun ouăle între lunile noiembrie şi aprilie.
Deşi specialiştii considerau că eforturile lor au distrus dăunătorii, stiau că deşi animalele nu mai sunt observate orice urmă a acestora reprezenta o nouă infestare. Aşadar, în cele din urmă reprezentanţii proiectului de eradicare au apelat la simţurile câinilor. ”Câinii au un simţ al mirosului extraordinar,” a declarat Miriam Ritchie, antrenor de câini din cadrul Department of Conservation din Noua Zeelandă. Ritchi a antrenat patrupedele petru a detecta rozătoarele cu câteva luni înainte de începerea misiunilor pe teren.
Atunci când au ajuns în teren terrierii Will, Wai şi Ahu se trezeau în fiecare dimnineaţă la 6:30 şi după o scurtă plimbare şi o masă copiasă îşi începeau căutările. Directorul proiectului a indicat mai multe zone în care s-ar fi putut ascunde rozătoarele. Deşi pentru turişti coloniile de pinguini păreau o privelişte uimitoare, Ritchie susţine că animalele le-au îngreunat căutările. După ce câinii au mirosit în lung şi în lat insula South Georgia, Heritage Trust a declarat oficial că insula a fost eliberată de rozătoare. După câteva săptămâni de carantină, câinii au fost declaraţi clinic sănătoşi şi s-au întors acasă în Noua Zeelandă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: