Odată instalat, sistemul are potenţialul de a creşte nivelul de precipitaţii cu 100 de miliarde de metri cubi pe an. Zeci de mii de camere de ardere vor fi instalate pe Podişul Tibetan într-o încercare de a creşte cantitatea de precipitaţii pentru o zonă de trei ori mai mare decât aria Spaniei care este de aproximativ 500.000 de kilometri pătraţi, scrie Interesting Engineering.
Este cel mai mare proiect de schimbare a vremii din întreaga lume şi a fost dezvoltat de Aerospace Science and Technology Corporation din China.
Camerele pot rămâne în funcţiune luni de zile fără să fie nevoie de întreţinere, emiţând vapori şi dioxid de carbon.
O astfel de tehnologie, studiată şi de Rusia şi Statele Unite, poate fi folosită şi în scopuri militare, pentru a creşte şansele unei vremi capricioase (secetă, inundaţii sau alte dezastre).
„Modificare vremii în Tibet este o inovaţie critică pentru a rezolva lipsa apei în China. Va reprezenta o contribuţie importantă nu doar pentru dezvoltarea Chinei şi a prosperităţii lumii, ci şi pentru bunăstarea întregii rase umane”, a precizat Lei Fanpei, preşedintele corporaţiei.
Multe detalii cu privire la proiect sunt ţinute secret. Ce nu este secret este riscul modificării vremii, mai ales într-o zonă atât de întinsă. O cantitate mai mare de precipitaţii poate da peste cap atât clima, cât şi ecosistemele adaptate la un anumit nivel de umiditate.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum va fi afectată clima de pe întreaga planetă dacă vulcanul din Bali va erupe
Companiile chineze îşi echipează muncitorii cu căşti ce citesc undele cerebrale. Care este scopul
Chinezii inaugurează cel mai lung pod din lume. Are şase benzi şi patru tuneluri
China şi-a atins ţinta în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de carbon cu trei ani mai devreme