Momentul în care Terra a fost acoperită cu gheaţă în întregime. Ce a stat la baza fenomenului
„Pământul este singurul corp din Sistemul Solar despre care se ştie că are plăci tectonice, unde litosfera este fragmentată în piese de puzzle care se mişcă independent”, a precizat Robert Stern, unul dintre autorii studiului.
În cadrul studiului publicat recent în Terra Nova, Stern şi colegul său Nathaniel Miller sugerează că plăcile tectonice au apărut acum 800-600 de milioane de ani, bazându-se pe studiile anterioare. Noile dovezi ilustrează şi că acest eveniment de apariţie a plăcilor tectonice (altfel spus, de începere a mişcării crustei) a declanşat schimbările climei, adică răcirea accentuată a acesteia, scrie Science Daily.
„Am parcurs literatura de specialitate şi am examinat toate mecanismele care au fost descrise cu privire la Pământul bulgăre-de-gheaţă”, a afirmat Stern. „Începutul plăcilor tectonice poate fi responsabil pentru fiecare dintre aceste explicaţii”.
Mişcările incipiente ale plăcilor tectonice au deranjat oceanele şi atmosfera prin reorganizarea continentelor, ducând la erupţii vulcanice intense. Toate aceste, susţin savanţii, au dus la schimbările drastice ale climei până la o nouă stabilizare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O nouă descoperire privind mişcarea plăcilor tectonice ar putea rescrie cărţile de geografie