Potrivit reprezentanţilor Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, la Delfinariu au ajuns trei exemplare de lei de mare californieni, în urma unui contract de colaborare ştiinţifică, aceştia urmând să prezinte într-o formă atractivă un mesaj educativ, serios despre biodiversitate şi conservarea mediului.
„Sunt lei de mare californieni ce au venit ca rod al unei colaborări cu o instituţie ce se ocupă de aceştia şi care vor performa la Delfinariul Constanţa un spectacol educativ, cu o temă de protejare a naturii, o temă de responsabilizare faţă de efectul poluării mărilor cu plastice. (…) Animalele recoltează plastice din apă şi vor transmite că un mamifer marin suferă de prezenţa acestor plastice în apă. Iar noi, ca mamifere ce ne hrănim din apă, suferim la rândul nostru din cauza microplasticelor ce ajung în peşte. Este motivul pentru care mesajul nostru este de a păstra mările, oceanele curate”, a spus, miercuri, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Adrian Bâlbă.
Acesta a precizat că este vorba despre un mascul de 9 ani, Sam, născut la grădina zoologică din Nürnberg – Germania, şi două femele, de 5 şi 10 ani, Inuk şi Kali, născute în Ungaria dar aduse de la o grădină zoologică din Franţa.
„Au venit cu câteva zile în urmă, se află într-o perioadă de adaptare ce va dura câteva zile. Se înţeleg foarte bine şi e posibil ca în câteva zile să începem reprezentaţiile”, a mai spus Adrian Bâlbă.
Reprezentaţiile vor avea loc în intervalul de pauză între cele de la delfinariu, iar tariful va fi unul separat. Startul acestora va avea loc, probabil, în preajma minivacanţei de 1 Mai, antrenorii urmând să decidă când vor începe.
„Astfel de animale sunt foarte scumpe. Un animal nedresat depăşeşte 15 – 20 de mii de euro, iar unul dresat poate ajunge şi la 100.000 de euro. Sunt animale foarte scumpe, animale care au valoare deosebită şi nu ne putem permite să aducem, deocamdată, animale gata dresate din cel puţin două motive: infrastructura noastră mai are încă de învăţat şi mă refer la oameni, la mentenanţă şi, în plus, nu se găsesc, nu-i dă nimeni”, a mai declarat directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa.
Cei trei lei de mare au ajuns la Constanţa în urma unei colaborări cu o firmă ce are specialişti în domeniul dresajului şi întreţinerii mamiferelor marine, Fauna Consulting, contractul fiind încheiat pe un an, cu posibilităţi de prelungire.