Această concentraţie de cefalopode reprezintă atât o nouă specie, cât şi o premieră datorită numărului mare de caracatiţe aflate într-o singură zonă. Conform Science Alert, geochimiştii au descoperit animalele în timp ce explorau o încreţitură formată din lavă întărită ce are aproximativ 2 kilometri lungime, denumită Dorado Outcrop.
Intenţia lor iniţială era de a colecta probe din fluidul cu temperaturi ridicate ce se scurge din podeaua marină, însă descoperirea unei noi specii de caracatiţă a reprezentat o adevărată surpriză. ”Când am văzut iniţial imaginile am exclamat: >,” a declarat zoologul Janet Voight din cadrul Muzeului din Chicago. Fiecare specimen ar avea o mărime comparată cu cea a unei farfuri. Acestea sunt roz şi au ochii mari, aspect straniu pentru un animal aflat la astfel de adâncimi şi par să facă parte din genul Muusactopus.
Toate caracatiţele descoperite în zonă erau femele ce depuneau ouă. Ciudat este, spun cercetătorii, că acest gen de caracatiţe sunt în mod normal singuratice. De asemenea, acestea se aflau în apropierea unei scurgeri de lichid fierbinte ce le-ar fi putut omorî. După observaţii mai atente, specialiştii au ajuns la concluzia că femelele nu se simţeau tocmai bine prezentând semne clare de stres. De asemenea, în niciunul dintre cele 186 de ouă nu era prezentă activitatea embrionilor. Ipoteza specialiştilor sugerează că animalele s-au ascuns într-un loc, din nefericire nefavorabil pentru a depune ouă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: