Dincolo de impactul devastator asupra nivelului mării şi a vremii, un climat mai cald ar declanşa o serie de erupţii vulcanice „apocaliptice”, scrie independent.co.uk.
Potrivit lui Gioachino Roberti, student în cadrul Universităţii Clermont Auvergne, gheţarii pot suprima erupţiile vulcanice, prin furnizarea unei „stabilităţi structurale”.
Pe măsură ce vremea se încălzeşte excesiv, topirea gheţii de pe aceşti munţi poate determina alunecări de teren. „Imaginaţi-vă că gheaţa funcţionează ca un strat protector – şi când ea se topeşte, muntele se va prăbuşi”, a declarat Roberti.
„Dacă muntele respectiv este un vulcan, atunci apare altă problemă. Vulcanii reprezintă un sistem presurizat şi îndepărtarea presiunii „cu ajutorul” topirii gheţii şi a alunecărilor de teren determină o nouă problemă”.
Chiar dacă nu este cunoscută pentru activitate sa vulcanică, Canada găzduieşte sute de vulcani potenţial activi. Cercetătorii s-au concentrat asupra Muntelui Meager, un vulcan glaciar din nordul Vancouver.
Ultima erupţie a Muntelui Meager a avut loc în urmă cu 2.000 de ani, dar Roberti s-a concentrat asupra acestui loc din alte motive. În vara lui 2010, cea mai mare alunecare de teren din istoria Canadei a avut loc în partea sudică a acestui vulcan.
„Baza glaciară s-a retras şi, în perioada cea mai caldă a verii, muntele a început să se mişte cu o viteză destul de mare”, a declarat Roberti.
În 2016, s-a constatat formarea unor crevase de gheaţă în gheţar, pe măsură ce gazele vulcanice fierbinţi au început să iasă din vulcan.
Citeşte continuarea pe Gândul.