Cel mai mare pericol pentru viaţă se găseşte în oceane. Descoperirea sumbră a cercetătorilor

12 04. 2018, 16:00

Numărul de zile dintr-un an în care o parte din oceanele lumii care trec printr-un val de căldură a crescut în unele regiuni chiar şi cu 54% din 1925 până în 2016, conform lucrării publicate recent în Nature Communications.

În mod normal, savanţii definesc un val de căldură marin ca fiind cinci zile consecutive de temperaturi neobişnuit de mari pentru o anumită zonă din ocean sau pentru un anumit anotimp. Aceste temperaturi extreme pot fi letale pentru specii precum coralii, varecii şi stridiile.

Cercetătorii au căutat înregistrarea unor astfel de evenimente chiar de la începutul secolului XX şi în datele culese de sateliţi din 1982. În medie, valurile de căldură au devenit cu 34% mai des întâlnite şi durează cu 17% mai mult.

Această tendinţă este în mare parte influenţată de schimbarea climatică, cauzând ca apele oceanice de suprafaţă să se încălzească, afectând de asemenea şi ciclurile de încălzire şi răcire ale apelor oceanelor.

Mai grav, odată cu încălzirea apei, atmosfera, inclusiv curenţii de aer, vor suferi modificări, ceea ce duce la un efect de domino, ducând la o creştere şi mai accentuată per total a temperaturii, care în ultimă instanţă afectează şi pune în pericol şi speciile de pe uscat.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fenomenul solar din 2050 ce ar putea reduce încălzirea globală

Coralii din Marea Barieră vor fi modificaţi genetic pentru a se putea adapta la schimbarea climei

Ce se întâmplă cu oraşele planetei? Cercetătorii au identificat un fenomen care are loc tot mai des

Scoicile din oceane se dizolvă. Care este cauza