Această idee a fost dezvoltată de Serge Wich, specialist în conservarea naturii din cadrul Universităţii din Liverpool, şi dr. Steve Longmore, astrofizician din cadrul aceleaşi instituţii. El susţine că sistemul are potenţialul de a îmbunătăţi acurateţea monitorizării seciilor aflate în pericol de dispariţie, informează BBC.
”Conservarea nu se referă doar la numărul de animale , ci şi la dorinţa comunităţilor politice şi locale de a ajuta la conservarea acestor specii. Însă, o analiză mai bună poate ajuta la susţinerea argumentelor în faţa instituţiilor. Informaţiile solide privind ceea ce se întămplă cu populaţiile de animale reprezintă fundaţia eforturilor de conservare,” a declarat Serge Wich.
În prezent, specialiştii estimează numărul speciilor în pericol de dispariţie prin numărarea acestora în funcţie de semnele pe care le lasă în urmă. O astfel de analiză este inexactă deoarece unele animale se pot afla în zone inaccesibile oamenilor. Alte probleme pot apărea dacă speciile migrează în alte zone. Procesul necesită timp, bani şi este inexact. Aşadar, dr. Wich a decis să dezvolte un sistem de monitorizare prin intermediul camerelor cu infraroşu montate pe drone. Testele realizate în cadrul Grădinii Zoologice din Cheste au prezentat faptul că sistemul poate identifica animalele de la sol cu ajutorul căldurii pe care acestea o emit.
Însă problema în acest caz era reprezentată de faptul că specia nu putea fi identificată cu exactitate mai ales dacă se afla la distanţă. Astfel, cu ajutorul astronomului Steve Longmore şi a unui program realizat pentru identificarea celor mai masive galaxii din univers, prin intermediul luminii pe care acestea o emit, a fost creat un software ce poate identifica fiecare tip de animal prin intermediul modelului căldurii pe care o emit.
Fiecare specie, spune el, are zone de calde sau reci distincte şi unice. Acest sistem poate oferi şi informaţii despre sănătatea animalelor, dacă sunt rănite sau bolnave.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: