Cercetătorii au descoperit că cel mai mare deşert din lume s-a mărit cu peste 10% în ultimul secol. Studiul sugerează că şi celelalte deşerturi din lume s-ar putea extinde din cauza schimbărilor climatice, informează Mail Online.
”Rezultatele noastre sunt specifice deşertului Sahara, dar ar putea fi aplicat şi celorlalte zone deşertice de pe glob,” a declarat Sumant Nigam, profesor din cadrul Universităţii din Maryland.
În cadrul cercetării au fost analizate ploile de sezon din Africa ce au avut loc între 1920-2013. Echipa a descoperit că zonele din jurul deşertului ce anterior nu erau aride pot fi acum clasificate ca deşert. Cercetătorii susţin că cea mai mare expansiune a putut fi observată în timpul verilor. În aceste luni, deşertul s-a extins în proporţie de 16% pe parcursul celor 93 de ani analizaţi în cadrul studiului.
”Deşertul se formează în general în regiunile subtropicale din cauza circulaţiei Hadley,” a declarat profesorul Nigam. ”Însă expansiunea sudică a Saharei sugerează existenţa altor fenomene, inclusiv ciclurile climatice precum AMO,” adaugă el.
Cercetătorii sugerează că motivul expansiunii deşertului Sahara reprezintă o consecinţă a influenţei umane şi a schimbărilor naturale. Deşi tiparul variază în funcţie de anotimp, cercetătorii sugerează că expansiunea nu poate fi negată.
Vă recomenadăm să citiţi şi următoarele articole: