Cel mai mare vulcan din Europa alunecă spre Marea Mediterană
Deşi pare că ascensiunea sa este prea lentă pentru a cauza îngrijorare, cercetătorii au studiat geologia vulcanului şi sugerează că situaţia necesită monitorizare atentă, informează Independent. ”Pot spune că, în prezent, nu este cazul să ne alarmăm, dar clar este un lucru pe care trebuie să-l observăm, mai ales pentru a descoperi dacă viteza sa de ascensiune creşte,” a declarat principalul autor John Murray.
Conform specialiştilor, este pentru prima dată când este observată alunecarea unui întreg vulcan activ. Însă studiile anterioare sugerează că în cazul vulcanilor inactivi acest fenomen a dus la fenomene ”devastatoare”.
Dr. Murray, ce a studiat Vulcanul Etna pentru aproximativ 40 de ani, a creat împreună cu echipa sa o simulare computerizată a activităţii ce are loc în zonă. Ei au concluzionat că, în ciuda instabilităţii, orice posibilitatea a unei alunecări de teren uriaşe va avea loc în următoarele sute de ani. O îngrijorare mult mai mare este reprezentată de efectul disruptiv al alunecării asupra monitorizării activităţii viitoarelor erupţii vulcanice.
Vulcanul Etna a erupt în 150 î.Hr. şi de atunci a mai erupt de 200 de ori, activitatea sa fiind observată şi în ultimii zeci de ani. Ultima activitate având loc în 2017, atunci când mai mulţi turişti şi o echipă din cadrul BBC au fost răniţi de ”rocile încinse”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: