”Rariphotic” noua zonă oceanică ce abundă de specii necunoscute de peşti

26 03. 2018, 18:00

Principalul motiv al studierii ecosistemelor de corali de la adâncimi mari este reprezentat de declinul recifilor de la suprafaţă. Mulţi cercetători iau în calcul faptul că aceste noi zone ar servi ca refugiu pentru organismele ce trăiau la adâncimi mici. ”Estimăm că 95% din mediul habitabil al planetei se află în ocean,” a declarat Carola Baldwin, curator din cadrul Muzeului Naţional de Istorie Naturală Smithsoninan. ”Însă, doar o fracţiune din spaţiu a fost explorată. Este de înţeles în cazul zonelor aflate la sute de kilometri de ţărm sau cele cu adâncimi uriaşe, dar recifii de corali tropicali sunt mult prea puţin studiaţi faţă de cei aflaţi la suprafaţă. Sperăm ca prin denumirea zonei de corali din adâncime > vom atrage atenţia necesară continuării explorării regiunii,” a adăugat ea. 

Autorii studiului au denumit zona bazându-se pe observaţiile la adâncime a peste 4.500 de peşti ce reprezintă 71 de specii, informează Science Daily. Majoritatea peştilor din această zonă sunt asemănători cu cei ce trăiesc la adâncimi reduse.

Având în vederea studiul recent, cât şi cele anterioare, cercetătorii din cadrul Institutului Smithsonian şi Universitatea din Washington au prezentat o nouă clasificare a faunei recifelor de corali din aceste zone: 

  • attiphotic: loc aflat la 0-40 de metri adâncime unde lumina pătrunde şi există recifi de corali în abundenţă. 
  • mesophotic: zonă aflată între 40 şi 150 de metri adâncime. Adâncime maximă la care coralii tropicali şi algele pot supravieţui.
  • rariphotic: o zonă cu faună nou descoperită ce se află la 130-300 metri adâncime.
  • aphotic: aflată la peste 300 de metri adâncime

”Recifele de corali aflate sub zona mesophotic sunt neexplorate.” a declarat Baldwin. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Salvati gigantii oceanelor! (FOTO)
 
Oceanul de pe Marte
 
Un peste cu patru picioare?!
 
Noi dovezi indica prezenta fostelor oceane pe Marte