Pierderea masei calotei glaciare este atât de semnificativă încât planeta a ajuns la un punct fără întoarcere
Mai mult decât atât, efectul este pe termen lung, din cauza reacţiei încete a calotei la schimbările climatice. Astfel, activitatea umană are un impact major dincolo de secolul al XXI-lea, scrie Phys.org.
Studiul a fost publicat în Nature Climate Change.
„Topirea gheţarilor are o influenţă imensă asupra creşterii nivelului mării. Conform calculelor noastre, am luat în considerare toţi gheţarii din lume, cu excepţia calotei din Antarctica şi Groenlanda şi a gheţarilor de la margini, şi i-am modelat în diferite scenarii”, a precizat Georg Kaser, unul dintre cercetători.
Au descoperit că un kilogram de CO2 emis este echivalentul topirii a 15 kilograme de gheaţă. Faptul că temperatura creşte cu 1,5 sau 2 grade Celsius nu influenţează cu nimic rata scăderii masei de gheaţă.
Totuşi, dincolo de secolul XXI, diferenţa de 0,5 grade Celsius are o influenţă. „Calota reacţionează lent la schimbările climatice. Dacă, spre exemplu, dorim să păstrăm volumul gheţii, trebuie să avem o temperatură de dinaintea erei pre-industriale, ceea ce nu este posibil”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: