O mare parte din această migraţie va avea loc în regiuni precum Africa Subsahariană, sudul Asiei şi America latină, trei dintre locurile în care se află 55% din populaţia în curs de dezvoltare.
Conform National Geographic, cel mai groaznic scenariu are la bază un studiu amplu ce s-a axat pe impactul instalării treptate a schimbărilor climatice, spre deosebire de evenimentele mult mai dramatice precum furtunile extreme sau inundaţiile.
Raportul Groundswell se axează pe migraţia în interiorul unei ţări ce implică milioane de persoane ce vor încerca să caute locuri mai viabile pentru a locui.
Creşterea nivelului oceanelor îi forţează în prezent să migreze pe locuitorii de pe insulele din Oceania şi Pacific şi de pe ţărmurile care sunt inundate regulat. O mare parte din migraţia ce va avea loc în următorii 30 de ani va fi de la rural către urban.
Însă, conform studiului, dacă oamenii vor acţiona pentru a reduce emisiile de gaze de seră şi se vor angaja într-un ”plan de dezvoltare”, fluxul de ”emigranţi climatici” ar putea fi redus cu 80% pentru aproximativ 40 de milioane de persoane.
În cadrul studiului au fost vizate trei ţări, Etiopia, Bangladesh şi Mexic. Conform specialiştilor, creşterea nivelului oceanelor şi furtunile vor duce la o creştere a populaţiei în Bangladesh, inclusiv în Dacca. Mexic, una dintre cele mai bogate ţări din cadrul studiului, este mai puţin vulnerabilă la schimbările climatice, însă conform raportului ”trebuie să fie atentă la zonele de sărăcie”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: