Cercetătorii au descoperit un nou tip spectaculos de auroră

17 03. 2018, 11:00

Aurora este o fâşie purpurie de plasmă de scurtă durată. Elizabeth MacDonald de la NASA a condus o echipă care a observat aurora prin trimiterea unuia dintre sateliţii Swarm ai ESA. Rezultatele sugerează că acestea sunt o manifestare a particulelor încărcate şi încălzite care provin de la Soare şi bombardează câmpul magnetic al Terrei, scrie National Geographic.

STEVE (care mai înseamnă şi Strong Thermal Emission Velocity Enhancement) seamănă cu o panglică de culoare purpurie combinată câteodată cu caracteristici instabile verzi. În trecut, unii au numit acest fenomen „arcade protonice”, dar STEVE este mult mai concis, descriind mai bine caracteristicile acestui fenomen.

Astfel de aurore au loc în zonele mai sudice decât cele normale, undeva la 60 de grade latitudine, unde alinierea câmpurilor magnetice şi electrice face ca ionii şi electronii să curgă rapid în direcţia est-vest, încălzindu-i în proces. Aurora pare să fie sezonieră, neapărând iarna şi coincide cu vremea spaţială, atunci când particulele încărcate sunt emise de Soare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce este aurora boreală?

Fenomene similare aurorei boreale, de un milion de ori mai puternice, au loc în afara Sistemului Solar

Frumuseţea aurorei boreale, cum nu aţi mai văzut-o până acum! (VIDEO)

O frumoasă auroră boreală, filmată din cosmos. Imagini spectaculoase