Pe Pământ nu mai există cai sălbatici
„A fost o surpriză uriaşă”, a declarat Sandra Olsen, co-autor al studiului şi curator al Institutului de Biodiversitate şi al Muzeului de Istorie Naturală de la Universitatea din Kansas, potrivit Rador.
„Înseamnă că nu mai există cai sălbatici pe Pământ şi asta e trist”, şi-a exprimat ea dezolarea. Studiul se bazează pe cercetări arheologice efectuate în două locuri din nordul Kazahstanului, Botai şi Krasnyi Yar, unde oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi de domesticire a calului care datează de peste 5000 de ani. Cercetătorii internaţionali au secvenţiat genomul a 20 de cai Botai, folosind mai ales dinţi şi oase exhumate din aceste locuri.
Prin compararea lor cu genomuri deja cunoscute de cai moderni şi străvechi, oamenii de ştiinţă au descoperit că ecvideele Przewalski sunt descendentele cailor Botai, cele mai vechi ecvide domestice cunoscute. O descoperire neaşteptată care certifică faptul că Przewalski nu erau iniţial nişte cai sălbatici. Aceste revelaţii sunt „super interesante”, spune Beth Shapiro, profesor de ecologie şi biologie evolutivă la Universitatea California din Santa Cruz. Iar d-na Shapiro, care nu a participat la studiu, a adăugat: „Înlocuirea cuvântului ‘sălbatic’ cu ‘natural’ este o schimbare semantică care ar putea reflecta mai bine evoluţia lor istorică, dar nu ar trebui să le schimbe statutul.
Citeşte continuarea pe Rador.