Cercetătorii Mike Poland şi Jamie Farrell, de la Yellowstone Volcano Observatory, explică faptul că roiurile de cutremure alcătuiesc mai mult decât jumătate din activitatea seismică la Yellowstone, dar nu s-a dovedit că acestea contribuie la activitatea vulcanică a caldeirei, scrie Science Alert.
„Este ceea ce face Yellowstone; acesta este Yellowstone fiind Yellowstone”, a precizat Mike Poland. „Sunt roiuri mereu”, adaugă el.
În mod normal, caldeira suferă în jur de 1.500 – 2.000 de cutremure pe an, cu aproximativ jumătate având loc în timpul roiurilor. Acum, în cadrul fenomenului recent, cel mai mare cutremur a fost de 2,9 pe scara Richter, iar roiul precedent din iunie 2017 a avut cel mai mare cutremur, de 4,4 pe scara Richter.
Roiul a avut loc la 13 kilometri nord-est de West Yellowstone, Montana, iar cercetătorii susţin că acesta este o continuare a roiului din 2017.
„O explicaţie posibilă a motivului pentru care zona are multe cutremure este aceea că întreaga crustă se ajustează după marele cutremur din 1959”, a precizat Poland. Acesta a avut o magnitudine de 7,5 pe scara Richter.
De aceea, fiind mai mult replici ale cutremurului din ’59, savanţii susţin că roiurile de cutremure, deşi dese, nu prezintă un pericol major, cum ar fi spre exemplu o erupţie devastatoare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
”Bomba cu ceas” din Parcul Yellowstone. Dacă ar erupe, consecinţele ar fi devastatoare – VIDEO
Supervulcanul din Yellowstone poate erupe fără niciun semn de avertizare