Aproximativ 150.000 de urangutani au dispărut din Borneo în doar 16 ani
O mare parte dintre aceste pierderi au fost provocate de despăduriri, cererea mare pentru lemn, ulei de palmier şi minerit. Însă o bună parte din urangutani au dispărut chiar şi din zone împădurite intacte, afirmă cercetătorii. Conform ScienceDaily, descoperirea sugerează că vânătoarea şi alte conflicte directe dintre urangutani şi oameni rămân cea mai mare ameninţare pentru primate.
”Declinul populaţiei de urangutani este mult mai sever în zone despădurite sau transformate pentru agricultură,” a declarat Maria Volgt din cadrul Institutului Max Planck. ”Îngrijorător este însă faptul că o bună parte dintre urangutani au dispărut din zonele care erau încă împădurite pe parcursul studiului,” a adăugat ea.
Conform studiului, aproximativ 148.500 de urangutani au dispărut între 1999 şi 2015. Pentru a identifica o cauză cât mai clară a declinului, cercetătorii s-au bazat pe hărţi ale schimbărilor teritoriale din aceeaşi perioadă de timp. Prin comparaţia dintre numărul urangutanilor şi pierderea habitatului, specialiştii au ajuns la concluzia că aceasta a fost principala cauză a scăderii dramatice a numărului de primate. Însă un număr mult mai mare de urangutani au dispărut din pădurile primare. Conform predicţiilor cercetătorilor, aproximativ 45.000 de urangutani ar putea dispărea în următorii 35 de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: