Din cauza unei mutaţii, această specie de rac are capacitatea de a se clona

09 02. 2018, 08:33

Specialistul Carl Zimmer a studiat toate speciile de femele cunoscute pentru dimensiunile lor mari şi a ajuns la concluzia că acestea ”nu existau” în urmă cu 25 de ani. Conform Science Alert, racul împlatoşat a devenit popular printre proprietarii de acvarii datorită mărimii sale şi a numărului enorm de ouă pe care putea să le depună. 

”În timp ce specia devenea tot mai populară, racul a început să depună o cantitate uriaşă de ouă fără să se împerecheze,” a declarat Zimmer. La scurt timp, specialiştii au descoperit o mutaţie genomică care a permis speciei să se înmulţească enorm. În prezent, specia se găseşte într-un număr foarte mare în mai multe zone ale Europei, în ciuda  interdicţiei Uniunii Europene de producere, distribuire sau eliberare în natură a animalului. 

În Madagascar, de pildă, populaţia de raci a crescut la un nivel alarmant ce stârneşte îngrijorarea autorităţilor. ”Specia Marmorkrebs produce doar femele fertile, fapt ce a permis apariţia unui nivel ridicat de exemplare ale speciei,” a declarat Zimmer. Până în prezent nu este cunoscut momentul în care înmulţirea speciei se va opri. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Superputerile unor animale: ce lucru uimitor pot face racii cu creierul lor?
 
Furnicile cu fundul mare, un deliciu culinar pentru columbieni
 
Incredibil! Celebra oaie Dolly a fost clonata din nou, de 4 ori!
 
A fost clonat Trakr, cainele-erou din 11 septembrie