În timpul valurilor extreme de căldură, arborii nu mai absorb dioxidul de carbon din atmosferă
Până în prezent, specialiştii credeau că fotosinteza şi procesul de transpiraţie (eliminare a apei) nu pot avea loc una fără cealaltă. Conform Futurism, studiul a prezentat faptul că în timpul valurilor de căldură extremă, arborii încetează să mai absorabă dioxidul de carbon, chiar dacă încă eliberează apă prin frunze.
Acest proces de ”transpiraţie” ajută arborii să păstreze o temperatură scăzută. Însă observaţiile privind absorbţia dioxidului de carbon îi îngrijorează pe cercetători cu privire la încălzirea globală în viitor. Dacă ipotezele specialiştilor privind încălzirea globală sunt reale, aceste valuri de căldură ar putea deveni tot mai frecvente şi severe. ”Dacă valurile de căldură vor avea loc pe o suprafaţă mult mai mare, în mod clar arborii din acele zone vor absorbi mai puţin dioxid de carbon,” a declarat prof. Mark Tjoelker.
Pentru studiu, specialiştii au plantat arbori în capsule din două locaţii, pădurea Hawkesbury şi Yarramundi. Temperatura şi climatul din interiorul capsulelor a fost controlat de către cercetători. De asemenea, au fost simulate mai multe valuri de căldură pentru a observa modul în care arborii se adaptau temperaturilor. Pentru speciile de arbori obişnuite cu climatul cald nu au existat efecte vizibile, însă cele mai puternice efecte au fost observate în cazul arborilor ce cresc în mod obişnuit în zonele cu un climat temperat.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: