„Nu credem că este ceva specific oceanelor”, a precizat microbiologul Martin Polz de la MIT.
Împreună cu colegii săi de la MIT şi Albert Einstein College of Medicine din New York, Polz a analizat timp de trei luni mostre de ocean de pe coasta Massachusetts din SUA, scrie Science Alert.
Conform cercetătorilor, cele mai abundente virusuri de pe planetă sunt „cele cu coadă” (Caudovirales). Omologii fără coadă sunt mult mai puţin înţeleşi, pentru că trăsăturile lor biologice nu sunt uşor de observat cu tehnicile standard.
Totuşi, acestă echipă de cercetători a putut să incubeze virusuri fără coadă extrase din ţărmul de la Massachusetts şi au secvenţiat ADN-ul. Dintre cele 200 de virusuri care au infectat o cultură de Vibrionaceae (o familie de bacterii marine comune), 18 au aparţinut unei familii de virusuri fără coadă.
Cercetătorii au numit descoperirea Autolykiviridae, de la grecescul autolykos („însuşi lupul”), un personaj din mitologia greacă care păcălea, înşela şi era dificil de prins.
Odată ce a fost prins, Autolykiviridae umple o verigă lipsă importantă în evoluţia virusurilor.
Genomurile acestei noi familii sunt mai scurte comparativ cu virusurile cu coadă, compus din 10.000 de baze, în loc de cele 40 – 50.000 de baze ale virusurilor cu coadă.
De asemenea, eficacitatea fără scrupule a virusurilor fără coadă descoperite nu se rezumă la ocean, conform cercetătorilor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă descoperirea unui misterios virus letal
Culturile de banane sunt afectate de un virus care circulă în întreaga lume