”Creşterea rapidă a temperaturilor după oprirea tehnicilor de geoinginerie va reprezenta o ameninţare puternică a mediului înconjurător şi a biodiversităţii,” afirmă coautorul lucrării Alan Robock, profesor din cadrul Universităţii Rutgers.
”Dacă geoingineria se va opri brusc, efectele vor fi devastatoare, aşadar pulverizarea dioxidului de sulf în atmosferă va trebui diminuată treptat,” a adăugat el.
Conform Futurity, geoingineria este reprezentată de controlarea climei şi oprirea efectelor provocate de combustibilii fosili, principala cauză a încălzirii globale. Deşi cercetătorii au analizat impactul geoingineriei asupra climei, până în prezent nu sunt cunoscute efectele pe care le vor resimţi biodiversitatea şi ecosistemul.
Ideea de bază a geoingineriei se referă la crearea norilor de acid sulfuric ce vor reflecta razele solare pentru ca planeta să se poată răci. Robock susţine că pulverizarea substanţei din aeronave ar putea fi implementată în următorii 10, 20 de ani. În cadrul studiului, specialiştii au utilizat un model computerizat în care geoingineria era utilizată pentru scăderea temperaturilor. În cadrul modelului, aeronava ar fi pulverizat 5 milioane de tone de dioxid de sulf, anual în atmosfera superioară din zona Ecuatorului, din 2020 până în 2070. Acest proces ar duce la scăderea temperaturilor cu 1 grad Celsius, însă o oprire bruscă a procesului ar duce la o încălzire accelerată a planetei, de 10 ori mai rapid decât în mod natural.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: