Conform cercetătoarei Susan Hough, de la US Geological Survey, orice tipare care ar asocia cele două evenimente nu sunt diferite de „acele tipuri de tendinţe pe care le-ai avea dacă datele erau complet aleatorii”, a precizat aceasta.
Studiile din trecut au arătat că într-o anumită perioadă a anului au loc mai multe cutremure, un exemplu este un studiu din 1984 care a găsit că mai multe cutremure provocate de falia San Andreas au loc primăvara, sau un studiu din 1999 care a găsit o corelaţie între sezoanele ploioase şi cutremure, scrie Science Alert.
Mai recent, două studii separate din 2016 au descoperit că marile cutremure au loc mai des în timpul Lunii Pline sau a Lunii Noi.
Motivul pentru acestea ar consta în alinierea Soarelui, Lunii şi a Pământului. În timpul Lunii Pline şi a Lunii Noi, cele trei corpuri se găsesc pe o singură linie, ceea ce pune un stres în plus pe Terra, care poate rezulta în mai multe cutremure.
Totuşi, studiul condus de Hough care a inclus examinarea a 204 de cutremure de magnitudine 8 sau mai mare pe scara Richter care datează din 1600 până astăzi în funcţie de perioadele fazelor Lunii au infirmat ipoteza că ar exista vreo legătură între cele două evenimente.
Influenţa câmpului magnetic poate contribui la procesele seismice, dar contribuţia lor nu este semnificativă pentru a da posibilitatea unei predicţii a cutremurelor. Chiar şi în studiile de 2016 savanţii nu au susţinut că descoperirile lor pot fi folosite în acest mod.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
20 de lucruri pe care nu le ştiai despre cutremure
Imagini cu meteoritul căzut pe Terra în urma căruia s-a produs un cutremur