Oceanul ”îşi pierde suflul”: În ultimii 50 de ani au apărut de patru ori mai multe ”zone moarte”

07 01. 2018, 17:30

Conform unui studiu recent, ”zonele moarte” au crescut de până la patru ori în ultimii 50 de ani. Mail Online notează că regiunile nu vor înceta să apară deoarece temperaturile de pe Pământ continuă să crească. 

Studiul a fost realizat de GO2NE (Global Ocean Oxygen Network), grup infiinţat de Naţiunile Unite în 2016. ”Nivelul scăzut de oxigen reduce existenţa zonelor care pot fi locuite de animale ce depind de oxigen,” a declarat dr. Denise Breitburg din cadrul Centrului de Cercetare a Mediului Smithsonian din Washington D.C. 

Sursa: GO2NE 

”Expunerea la nivelul scăzut de oxigen reduce creşterea populaţiei de vietăţi marine şi favorizează mortalitate. Pentru a opri acest trend trebuie să reducem emisiile de gaze de seră şi deversările în apele din zona ţărmurilor,” adaugă el. 

În timp ce peştii încep să evite aceste regiuni, zonele locuibile devin tot mai puţine, aceştia fiind mult mai vulnerabili prădătorilor şi pescarilor. Dar problema este mult mai mare decât cea a ”zonelor moarte”, afirmă autorul. Chiar şi o scădere mică a nivelului de oxigen poate duce la stoparea reproducerii, apariţia bolilor şi decesul animalelor marine. 

Fenomenul provoacă şi eliminarea chimicalelor periculoase precum protoxidul de azot, un gaz de seră de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon şi hidrogenul sulfurat. Deşi unele animale supravieţuiesc în ”zonele moarte”, biodiversitatea per total scade.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Prima echipă de români care va traversa Oceanul Atlantic într-o barcă cu vâsle a plecat spre punctul de start
 
Etapele ce au dus la transformarea Lunii dintr-un ocean de magmă într-un satelit natural cu un înveliş ”pur”
 
Un submarin militar din Argentina a dispărut în Oceanul Atlantic
 
Nu este o creatură desprinsă dintr-un film horror, este un rechin cu cap de şarpe şi cu 300 de dinţi din era dinozaurilor care a fost găsit pe coasta Portugaliei