Copiii încă de la vârsta de trei luni au abilitatea de a distinge între persoanele iubitoare şi cele răutăcioase având tendinţa să le aleagă pe cele care ajută alte persoane, informează Futurity.
Însă, în cazul primatelor bonobo, specialistul Brian Hare, antropolog din cadrul Universităţii Duke, a încercat să descopere dacă acestea se supun aceleiaşi reguli. În cadrul unei serii de teste, specialiştii au prezentat unui grup de 24 de primate bonobo videoclipuri cu forme de tipul celor din jocul Pac-Man în timp ce încearcă să urce un deal. Apoi, în scenă, apare un alt personaj animat. În unele cazuri acesta ajută formele să urce dealul, iar în altele le împiedică să ajungă în vârf. Apoi cercetătorii au oferit primatelor două felii de măr. Una amplasată sub o foaie cu imaginea personajului care oferea ajutorul şi a doua sub imaginea celui care nu era de ajutor. Aceştia au urmărit preferinţele primatelor prin intermediul feliei de măr pe care o alegeau.
În cadrul altui experiment, primatele au urmărit un moment în care un actor scapă din mână un animal de pluş. Apoi o altă persoană vine şi îi înapoiază animalul, dar în alte cazuri există şi o a treia persoană care fură animalul. În cele din urmă primatele trebuiau să aleagă din mâna cărei persoane primesc o felie de măr.
În ambele teste, primatele au reuşit să distingă între individul bun şi cel rău. Însă, spre deosebire de oameni, primatele bonobo au ales personajul negativ.
Specialiştii afirmă că în spatele acestei preferinţe se află dorinţa primatelor de a menţine aproape membrii dominanţi ai grupului. Pentru primate, membrii dominanţi pot reprezenta un acces mai bun la hrană, partenere pentru împerechere şi alte avantaje.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: