Home » Natură » Câinele este într-adevăr cel mai bun prieten al omului: un studiu de amploare a arătat că cei care au câine pot trăi mai mult

Câinele este într-adevăr cel mai bun prieten al omului: un studiu de amploare a arătat că cei care au câine pot trăi mai mult

Câinele este într-adevăr cel mai bun prieten al omului: un studiu de amploare a arătat că cei care au câine pot trăi mai mult
Publicat: 21.11.2017
O echipă de cercetători suedezi a folosit registrele naţionale a peste 3,4 milioane de suedezi cu vârstele cuprinse între 40 şi 80 de ani pentru a studia legătura între a avea un câine şi sănătate. Studiul a arătat că stăpânii de câini au un risc mai scăzut de deces din cauza afecţiunilor cardiovasculare decât cei fără câine.

Un total de aproape 3,5 milioane de persoane fără o afecţiune cardiovasculară în anul 2001 au fost incluse în studiu, utilizându-se şapte surse naţionale de date, inclusiv două registre care ţineau evidenţa stăpânilor de câini, scrie Medical Express.

Scopul a fost de a determina dacă stăpânii de câini au un alt nivel de risc de îmbolnăvire şi deces decât cei care nu aveau câine.

„O descoperire foarte interesantă în studiul nostru a fost că un câine a avut beneficii mai mari în cazul persoanelor care locuiesc singure, care este un grup care este mai predispus la apariţia bolilor cardiovasculare şi a morţii decât cei care trăiesc într-o locuinţă cu mai multe persoane”, a precizat Tove Fall, autor al studiului şi profesor la Universitatea Uppsala.

Studiul a arătat că stăpânii de câini care locuiau singuri au o reducere cu 33% a ocurenţei decesului şi o reducere cu 11% a apariţiei bolilor faţă de cei singuri şi fără câine.

În Suedia, fiecare persoană are un număr unic, precum un cod numeric personal. Fiecare vizită la spital este înregistrată în datele de baze naţionale, care sunt accesibile cercetătorilor. Chiar şi înregistrarea câinelui a fost obligatorie în Suedia din 2001.

„Astfel de studii caută asocieri în populaţii mari, dar nu oferă răspunsuri despre modul în care câinii pot proteja omul de boli cardiovasculare. Ştim că patrupedele au un nivel mai ridicat de activitate fizică, ceea ce ar fi o explicaţie pentru rezultatele observate. Alte explicaţii includ o îmbunătăţire a stării de bine şi a contactelor sociale sau chiar a efectelor benefice ale bacteriilor câinelui asupra omului”, a precizat Tove Fall, autor al studiului şi profesor la Universitatea Uppsala.

„De asemenea, pot exista diferenţe între stăpâni şi restul chiar dinainte de a avea un câine, ceea ce ar influenţa rezultatele noastre. Oamenii care aleg să-şi ia un câine tind să fie mai active şi mai sănătoase”, a adăugat Fall.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Motivul fascinant care îi face pe stăpânii de câini să fie mai fideli

Un nou studiu arată că fructele cu coajă lemnoasă reduc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

Cum ajung mulţi români să facă boli de inimă

Peste 4 din 10 români cu vârsta de peste 35 de ani suferă de insuficienţă cardiacă. Detaliile unei boli care omoară cei mai mulţi oameni la nivel mondial

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase