Oile sunt mai inteligente decât se credea. De ce sunt capabile
Întrucât oile au un creier relativ mare şi trăiesc mult, aceste animale sunt bune ca model pentru studierea tulburărilor neurodegenerative precum boala Huntington, scrie phys.org.
Deşi se ştiau capacităţile cognitive evoluate ale oilor, nu se cunoşteau multe lucruri despre capacitatea lor de a procesa imagini cu feţe, aspect important în procesele cognitive.
Cercetătorii au antrenat opt oi care să recunoască feţele a patru celebrităţi din portrete fotografice afişate pe ecranele calculatoarelor.
Antrenarea a implicat alegerea fotografiei celebrităţii din două poze. Când oaia alegea fotografia care trebuie, primea o recompensă. Cu timpul, oile s-au obişnuit să asocieze o recompensă cu fotografia celebrităţii.
După această etapă, oilor li se arătau două fotografii: faţa celebrităţii şi altă faţă. În acest test, oile au ales corect faţa celebrităţii în 80% din timp.
Procentajul a scăzut atunci când faţa celebrităţii era în alte unghiuri, dar doar cu 15%, rezultat asemănător cu cel obţinut de oameni în alte studii.
De asemenea, în următoarea etapă, oile au fost capabile sî recunoască îngrijitorul dintr-o fotografie fără să fie antrenate în prealabil. Îngrijitorii au petrecut câte două ore pe zi cu oile, astfel încât acestea să se obişnuiască cu ei.
În această ultimă etapă, cercetătorii au observat un comportament interesant. Atunci când au văzut pentru prima dată o fotografie cu îngrijitorul, oaia s-a asigurat de două ori. A verificat întâi faţa nefamiliară, apoi imaginea cu îngrijitorul, apoi din nou faţa nefamiliară înainte de a lua decizia de a alege faţa cunoscută a îngrijitorului.
„Oricine şi-a petrecut timpul cu oile ştie că sunt animale inteligente care sunt capabile să-şi recunoască îngrijitorii”, a precizat profesorul Jenny Morton, care a condus studiul. „Am arătat în studiul nostru că oile au abilităţi avansate de recunoaştere facială, comparabile cu cele ale oamenilor şi maimuţelor”, a adăugat acesta.
„Oile trăiesc mult şi au creier similar în dimensiune şi complexitate cu cel al unor primate. Acest lucru înseamnă că pot fi modele utile care ne pot ajuta să înţelegem condiţii neurologice, precum boala Huntington, care se dezvoltă în timp şi afectează abilităţile cognitive. Studiul nostru oferă o nouă cale de a monitoriza modul în care aceste abilităţi se schimbă, în particular în oile care au mutaţia genetică ce cauzează boala Huntington”, a conchis cercetătorul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Au fost creaţi neuronii artificiali capabili să reproducă abilităţi cognitive umane
Cercetătorii au creat patru clone ale celebrei Dolly-VIDEO
Iluzie optică sau cum 550 de oi se pot transforma într-o „turmă invizibilă”. FOTO + VIDEO
Oile fosforescente – cea mai nouă inovaţie a cercetătorilor din Uruguay (VIDEO)