Gaura din stratul de ozon din regiunea Antarcticii a atins dimenisunile observate în 1988: ”Este extrem de redusă”
Gaura din stratul de ozon descoperită iniţial în 1985 se formează în emsfera sudică la sfârşitul iernii, când razele solare produc reacţii chimice care distrug moleculele din stratul de ozon. Mail Online notează că observaţiile din 2017 sunt importante deoarece stratul de ozon acţionează sub forma unui scut de protecţie împotriva razelor UV dăunătoare.
Per total, specialiştii informează că dimensiunile reduse ale găurii din stratul de ozon din 2016-2017 se nu se datorează vindecării rapide, ci variabilelor naturale, dar specialiştii se aşteaptă ca mărimea zonei să revină în anul 2070 la cea înregistrată la jumătatea anilor ’80.
Conform NASA, găura a atins cel mai extins nivel pe 11 septembrie acoperind o zonă de 204,609 kilometri pătraţi, apoi a început să se micşoreze pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie. ”Gaura din stratul de ozon din acest an este extrem de redusă în dimenisune,” a declarat Paul A. Newman, director din cadrul Earth Sciences ce aparţine Goddard Space Flight Cente al NASA:
Mărimea găurii din stratul de ozon din 2017 a fost influenţată de condiţiile meteorologice din atmosfera Antarcticii, explică cercetătorul. Un vortex de aer cald ar fi fost cel care a ajutat la micşorarea zonei. Aerul cald fiind cel care a ajutat la formarea norilor polari stratosferici din zona stratosferei joase.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: