Home » Natură » Geologii avertizează: unul dintre cei mai mari vulcani din lume este pe cale să erupă

Geologii avertizează: unul dintre cei mai mari vulcani din lume este pe cale să erupă

Geologii avertizează: unul dintre cei mai mari vulcani din lume este pe cale să erupă
Publicat: 03.11.2017
Bárðarbunga, vulcanul cu o înălţime de 2.009 metri, este unul dintre vulcanii mari din lume pe care geologii îl monitorizează, existând temeri că este pe cale să erupă, în urma activităţii seismice recente.

„Motivul apariţiei cutremurelor este reprezentat de creşterea presiunii magmei de sub vulcanul Bárðarbunga”, a precizat vulcanologul Páll Einarsson de la Universitatea Islanda.

„Este clar că vulcanul se pregăteşte de o nouă erupţie care poate avea loc în următorii ani. Cutremurele recente sunt doar un simptom al acestui proces şi nu duc la erupţia vulcanului”, relatează Science Alert.

Acesta a mai erupt în 2014, iar înainte de acest eveniment, au existat cutremure a căror frecvenţă a crescut din 2007 până la momentul erupţiei. Erupţia a fost de intensitate scăzută, comparativ cu erupţia din 2010 a vulcanului mai mic numit Eyjafjallajökull.

Acesta din urmă a fost un eveniment neobişnuit de intens, iar topirea gheţii din împrejurimi a cauzat inundaţii, iar cenuşa a ajuns la o altitudine mare, unde s-a răspândit pe o parte însemnată din Europa. Norul de cenuşă a fost atât de dens şi de întins, încât multe zboruri de pe continent au fost anulate.

În ceea ce priveşte Bárðarbunga, care este la fel ca Eyjafjallajökull, un vulcan subglaciar, o erupţie de mari proporţii este improbabilă, cel puţin „improbabil din punct de vedere statistic”, a precizat Simon Day de la University College London.

În Islanda mai există şi alţi vulcani care sunt pe cale să erupă, anume Grímsvötn, Hekla şi Katla – acesta din urmă fiind considerat cel mai periculos vulcan din Islanda.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

„Muntele lui Dumnezeu”, vulcanul care este pe punctul de a erupe. Ar putea pune în pericol trei situri arheologice extrem de importante

Cel mai misterios vulcan din lume, Etna, dă bătăi de cap experţilor: „Erupţiile recente sunt neobişnuite”

Urmele uneia dintre cele mai longevive erupţii din istoria Pământului, care a avut efecte catastrofale, au fost descoperite recent

Specialiştii avertizează: schimbarea nivelului mărilor poate avea un efect asupra vulcanilor, crescând riscul erupţiilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase