Misiunea ştiinţifică a ”vestitorului primăverii” s-a încheiat. Emiţătorul acvilei Arlie transmite de mai multe zile din acelaşi loc
Conform ultimelor coordonate furnizate pe 4 octombrie, la ora 16:00, pasărea se afla la o înălţime de 980 de metri deasupra solului, în zona savanei din Sudanul de Sud, în apropierea graniţei cu Uganda, din rezervaţia naturală Kidepo. Ultimele coordonate au fost transmise din acelaşi loc, de la sol.
Conform SOR, în astfel de cazuri ornitologii din alte state ar putea verifica dacă pasărea a decedat sau emiţătorul de pe acesta a căzut. Dispozitivul este fixat pe spatele acvilei cu un şnur dintr-o singură legătură, dacă acesta se desface, atunci şnurul cade, tocmai pentru a nu împiedica zborul acvilei.
Deşi ghizii de safari vor încerca să afle ce s-a întâmplat cu adevărat cu pasărea, zona din care transmite emiţătorul este periculoasă din cauza situaţia conflictuale inter-tribală din Sudanul de Sud.
Singura modalitate sigură prin care vom putea afla despre soarta acvile este, ei bine, aşteptarea primăverii. Ornitologii vor monitoriza în aceea perioadă cuiburile la care acvila s-ar putea reîntoarce. ”Arlie poartă pe picioare inele ornitologice şi poate fi recunoscută după ele. Este de ajuns să fie fotografiată, să se vadă seria şi numărul inscripţionate pe inele, iar apoi se va confirma dacă este în viaţă… sau nu,” informează SOR.
Atât Arlie, cât şi celelalte acvile cu emiţător au transmis informaţii importante privind conservarea speciei din ţară.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: