Joaca de-a Dumnezeu sau plan salvator? O echipă de savanţi a venit cu o idee controversată pentru a opri schimbarea climatică. Alţi experţi avertizează cu privire la efectele secundare

27 10. 2017, 09:07

Planul radical, prin care specialiştii de la Universitatea din Bedfordshire din Marea Britanie doresc să elibereze aerosoli de sulfat în atmosferă care ar reflecta razele solare, poate avea efecte benefice, conform modelării computerizate care spune că deteriorarea coralilor şi apariţia uraganelor devastatoare pot fi oprite, scrie Futurism.

„Ştim sigur că prin injectarea dioxidului de sulf în atmosferă temperaturile de pe suprafaţa Terrei s-ar reduce semnificativ până în 2069”, a precizat James Crabbe, conducătorul acestui studiu.

Această implicare în atmosfera Pământului ridică însă semne de întrebare. „Una dintre cele mai mari probleme cu privire la influenţarea radiaţiei solare nu este neapărat eficienţa sa, ci efectele secundare”, a precizat Rob Bellamy de la Institute of Science, Innovation and Society de la Universitatea din Oxford. „Poate tulbura curenţii, musonii şi clima în general”, adaugă acesta.

De asemenea, chiar testarea modului în care aceste schimbări ar afecta mediul, folosind lumea reală şi nu simulările computerizate, sunt controversate. Savanţii nu pot garanta că, odată ce mediul a fost afectat, procesul poate fi reversibil.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Coralii sunt mai rezistenţi la schimbarea climatică decât s-a crezut anterior. ”Acest studiu va surprinde multă lume”

Schimbările climatice vor deveni ireversibile, ca urmare a topirii permafrostului

Flatulenţele scoicilor îi îngrijorează pe specialiştii în schimbări climatice. Aproximativ 10% din gazele cu efect de seră de la nivel global sunt produse de crustacee

Schimbările climatice afectează culoarea penajului păsărilor