Peste 100 de hipopotami au murit în mod enigmatic în Namibia
Peste 100 de hipopotami au murit în ultimele zile. Cauza morţii este necunoscută, dar semnele arată că poate fi vorba de antrax”, a precizat Pohamba Shifeta, Ministrul Mediului din Namibia.
Dacă antraxul este responsabil, hipopotamii nu vor fi singurele victime ale epidemiei. Mai mult decât atât, un număr de bivoli de apă au murit şi există temeri concform cărora crocodilii care mănâncă leşurile pot lua la rândul lor infecţia cauzată de bacteria Bacillus anthracis, potrivit Science Alert.
Antraxul are o istorie bogată de epidemii în această regiune africană. În 2004, aproximativ 300 de oameni au murit după ce au băut apă contaminată, iar un incident similar, dar mai puţin sever, a avut loc în 2010.
„Este o situaţie pe care am mai văzut-o”, a precizat Colgar Sikopo, directorul Parks and Wildlife Management. „S-a întâmplat şi în Zambia, iar un astfel de fenomen are loc atunci când nivelul râului este scăzut”.
În afară de infecţia regulată cu antrax, savanţii au investigat recent o variaţie hibridă enigmatică a patogenului care a fost asociată cu moartea cimpanzeilor, gorilelor şi elefanţilor.
În afară de populaţiile de animale sălbatice, în zona parcului Bwabwata trăiesc circa 5.500 de oameni, care au fost avertizaţi de autorităţi să fie atenţi la zona infectată şi să o evite pe cât posibil (în special să nu consume carnea de hipopotam).
Autorităţile au demarat acţiunea de îngropare a leşurilor, pentru a combate răspândirea infecţiei. În rest, „nu putem face mare lucru”, conform precizărilor lui Johnson Ndokosho, de la Ministerul Mediului.
Specia de hipopotam este catalogată ca fiind „vulnerabilă” de International Union for the Conservation of Nature, cu o populaţie de doar 1.300 de hipopotami care trăiau în Namibia înainte de izbucnirea epidemiei.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cele mai temute 10 arme bacteriologice
Hipopotamul – un ucigas de categorie grea
Lupta socanta intre un crocodil si o turma de hipopotami (FOTO)