Savanţii susţin că oprirea despăduririlor şi a altor degradări ale pădurilor pot reduce aceste emisii de carbon, scrie The Independent.
Într-o lucrare publicată în jurnalul Science, cercetătorii de la Universitatea Boston şi de la Woods Hole Research Center au utilizat o nouă metodă pentru a măsura densitatea carbonului, nu doar în zonele care au fost complet despădurite, dar şi în alte zone unde pierderi mai subtile au cauzat degradarea pădurilor.
În ultimă instanţă, studiul a arătat că tropicele contribuie de două ori mai mult la emisia decât la absorbţia de carbon.
Alessandro Baccini, cercetătorul care a condus acest studiu, a adăugat că „aceste descoperiri furnizează lumii un mesaj alarmant cu privire la păduri. Dacă menţinem creşterea temperaturilor la niveluri periculoase, va trebui să reducem drastic emisiile şi să creştem capacitatea pădurilor de a absorbi şi înmagazina carbonul”. În ceea ce priveşte absorbţia de carbon, savantul mai adaugă faptul că „pădurile sunt singura noastră ‘tehnologie’ de absorbţie şi înmagazinare pe care o avem la dispoziţie şi care este sigură, dovedită, ieftină şi disponibilă la scară largă”.
Wayne Walker, un alt membru al echipei, a avut în vedere dificultatea efectuării unor astfel de estimări, precizând că „este o provocare să întocmeşti o hartă cu pădurile care au dispărut complet. Totuşi, este chiar mai greu să măsori pierderile mai mici şi mai subtile de păduri. În multe cazuri, în tropice există tăieri selective de arbori sau fermieri care taie copaci pentru foc. Aceste pierderi pot fi relativ mici pentru o zonă, dar văzut pe zone mai mari pierderile pot deveni considerabile”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Omenirea a stabilit un nou record: emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel fără precedent